Tuesday, April 23, 2013

Rahsia disebalik syarat peminangan puteri gunung ledangDidalam hikayat Hang Tuah ada dinukilkan,betapa agung dan tingginya budinya sang laksamana kebanggaan kesultanan melayu melaka ini. Diasuh ketika kecilnya dengan baik,lengkap pengangan agamanya.Dan ketika membesarnya pula pergi ke gunung ledang bersama rakan-rakannya yang lain demi mencari ilmu didada.Dan ketika dipuncaknya,beliau diuji antara kehendak sultan ataupun kasihnya kepada sahabat karibnya Hang Jebat.

Dikisahkan dalam hikayat, Laksamana hang Tuah diberi titah oleh baginda sultan..titah besar yang harus dijunjung ,diselesaikan demi sultannya.

Lantaran perintah meminang puteri gunug ledang,Hang Tuah beserta para pengikut hamba istana beserta tun Mamat,mereka memanjat gunung ledang.namun disebalik urusan peminangan itu ada banyak kisah tersembunyi disebalinya.Menurut sumber sejarah,puteri gunung ledang meletakkan pelbagai syarat yang emm pelik didengar.Menurut filem Puteri Gunung Ledang(Usaha dari Tiara Jacquelina), keduanya mempunyai hubungan kasih tak kesampaian.namun disebalik syarat-syarat yang diberikan..emm terselindung penuh maksud,penuh simpulan kata-kata melayu indah.

Disini saya ingin merungkai sedikit sebanyak makna syarat-syarat yang diberikan oleh tuan peteri itu,berdasarkan pemahaman serta renungan dalam.Benarkah Tun Mamat berjaya menemui Puteri gunung Ledang.Benarkah bagai dikata syarat-syarat itu keluar dari mulut puteri lagenda tersebut?Teori saya,emm pertama; samadaTun Mamat tidak berjaya menemui sang puteri ataupun Kedua; Penolakkan dibuat oleh puteri gunung ledang secara terus terang.Tun Mamat turun dengan hampa dan memberitahu permasalahannya kepada Datuk Laksamana.Lantaran dikurniakan akal yang cerdik penuh muslihat,masaalah ditukarkannya kepada permintaan.Umpama membaling 2 ekor burung dengan seketul batu,Menarik rambut dalam tepung,rambut tak putus, tepung tak berselerak.

teori;Hang Tuah,warganegara pertama melaka yang memikirkan kesihatan dan kebersihan negeri Melaka.Disini saya cuba paparkan petikan syarat-syarat dari gunung ledang tersebut berdasarkan petikan cerita cinta agung PGL oleh Tiara Jacquelina.


Syarat pertama
Air mata dara yang tidak berdarah, tujuh tempayan banyaknya, jawapannya: 7 tempayan air mata anak dara sunti

kesimpulannya; Melaka dizaman kurun ke 15 amat pesat keadaannya.ini menarik ramai kedatangan pelayar-pelayar asing dari dalam kepulauan melayu mahupun dari luar.Hendaknya dapatlah gadis-gadis melaka senantisa menjaga kehormatan diri mereka serta mengekalkan martabat kegadisan yang sentiasadipandang tinggi.

Syarat kedua
Pinang bukan kawin tidak tua merah darah nya 7 tempayan banyaknya, jawapannya: 7 tempayan air pinang muda
kesimpulannya inang, antara pokok-pokok yang banyak ditanam ketika itu.Pelbagai kegunaan dari batang hingga ke pelepahnya ketika itu.mungkin anatara usaha Hang Tuah ketika itu ingin memajukan perusahaan berasaskan pokok pinang pastinya.Buahnya boleh dibuat bahan utama dalam resepi sireh orang dulu-dulu.


Syarat ketiga
Merangkak bebas didataran, darah juga kehendaknya sifatnya 7 dulang banyaknya, jawapannya: 7 dulang hati hama

Kesimpulannya: hati hama ataupun mengikut sesetengah riwayat hati kuman hendaknya.Hama banyak melekat pada tilam-tilam ataupun dikawasan yang tidak pernah dibersihkan mahupun pada pakaian yang lama tidak dibasuh.Seringkali membawa penyakit seperti kudis buta ataupun kurap dan lain-lain penyakit kulit.Alangkah indahnya jika punca kepada penyakit-penyakit kulit ini dapat di basmi ketika itu..Syarat keempat
Terbang bebas diudara,darah juga kehendaknya ,sifatnya,7 dulang banyaknya, jawapannya: 7 dulang hati nyamukkesimpulannya;Nyamuk memanglah boleh dikatakan membawa penyakit.Pada ketika itu malaria ataupun denggi mungkin belum lagi dikenalpasti.Namun, tempat-tempat tadahan air yang terbiar seperti bekas-bekas kosong mahupun tempurung-tempurung kelapa boleh dijadikan tenpat membiaknya.Dengan ini rakyat akan lebih 'rajin' dalam membersihkan keadaan sekeliling rumah mereka dalam usaha mereka 'memburu nyamuk' atas titah diraja kelak.

Syarat kelima
darah putih rakyat untuk menambat darh kuning dari tapak ke tahta, jawapannya: Jambatan perak dari melaka ke Puncak Gunung Ledang

Syarat keenam
darah merah rakyat untuk menambat darah kuning dari tapak ke tahta, jawapannya: Jambatan emas dari melaka kepuncak gunung ledang

kesimpulanya: antara syarat k5 dan ke6 ini dapat saya simpulkan kepada satu tujuan.pembersihan!proses penyediaan bahan-bahan binaan nya amatlah tidak masuk akal sekali.Akan tetapi bayangkan, jika denai-denai laluan dibersihkan demi tujuan 'pembinaannya'.Bukankah akan menyenangkan lagi laluan pedagang-pedagang dari negeri lain yang mengunakan laluan darat?

Syarat ketujuh
darah seguntang tetap mengalir, badan bersilih menanti,sebatil, jawapannya: Darah putera mahkota melaka raja Ahmad,semangkuk

Kesimpulannya;sudah pastilah antara yang ingin disampaikan oleh Hang Tuah ketika itu mesej asal dari gunung ledang itu sendiri.Sekadar peringatan dengan cara tarik rambut dalam tepung,agar tiada yang berselerak nanti.Sudah pasti permintaaan yang terakhir ini boleh 'menyegarkan' kembali ingatan sultan atas tanggungjawab utama baginda sebagai pemerintah Melaka bumi berdaulat ketika itu....dongeng or fakta Wallahualam... 

4 comments:

 1. entri yang menarik..akhirnya bersih jua melaka ketika itu..hehehehe..

  ReplyDelete
 2. Saya terbaca blog ni di yahoo news... tapi ini adalah pandangan saya tentang apa yg sebenarnya diminta oleh PGL kepada Sultan Melaka:

  Sebelum tu saya cerita sedikit tentang Melaka ketika zaman Sultan Mahmud yg terkenal dengan sifat playboynya itu. Kota Melaka adalah kota yg besar di dunia dan pusat pelabuhan dunia. Siapa yg menguasai Melaka mereka menguasai dunia. Ketika itu keadaan Melaka ada lah kotor dan aktiviti pelacuran dan aktiviti arak serta kekotoran merebak dan membarah. Wang emas dan perak adalah apa yg dikejarkan oleh Kerajaan Melaka dan bukan kebajikan rakyat:

  1) Permintaan Pertama: Satu Jambatan Emas dan Satu Jambatan Perak dari Melaka ke Gunung Ledang. Apa jawapan Sultan ketika ini diajukan? Baginda sanggup. Boleh bayangkan bertapa banyaknya emas dan perak di Melaka ketika itu. Bermaksud Sultan dan kerajaan Melaka harus membuang nafsu kepada emas dan perak yg melampau ketika itu.

  2) 7 dulang hati kuman, 7 dulang hati nyamuk - tak payah cakap, Melaka boleh membekalkan lebih dari 7 dulang sebab kekotoran di Melaka begitu parah sehinggakan penyakit sudah tak terkawal lagi, nyamuk dan kuman adalah simbol untuk perkara ini. Kerajaan Melaka perlu membuang ini dari kota besarnya.

  3) 7 tempayan air mata anak dara, 7 tempayan air pinang muda - tangisan anak dara yg dijadikan pelacur sudah tak terbendung... bersimbol terlalu ramai yg dijadikan pelacur sehingga airmata boleh ditampung begitu banyak. Pinang adalah bahan untuk ditambah dalam arak supaya arak itu akan lebih memabukkan lagi. Ditanam dengan banyaknya untuk tujuan itu. Tidakkah ini suatu sindiran tentang rosakkanya akhlak manusia di Melaka.

  4) Permintaan ketujuh adalah merupakan ramalan masa depan Melaka iaitu semangkuk darah Raja Ahmad yg merupakan Sultan seterusnya. Kalau semangkuk diambil pasti lah Raja Ahmad akan mati. Memang itu tujuan PGL sebab Raja Ahmad lah punca kekalahan Melaka ketika membuat keputusan menyewa tentera dari Jawa yg akhirnya membelot. Sejarah juga memberitahu yg Raja Ahmad seorang yg rosak akhlaknya. Akhirnya ketika Sultan Mahmud lari dari Melaka, baginda telah memecat Raja Ahmad yg dilantik jadi Sultan sebelum itu dan naik tahta semula dan Raja Ahmad di hukum mati kerana gagal mempertahankan Melaka... sudahnya Raja Ahmad tetap mati begitu hina. Sekiranya Sultan memenuhi semua tuntutan PGL, baginda sudah pasti beristerikan PGL dan Melaka selamat dari serangan Portugis.

  Wallahualam....

  ReplyDelete
 3. Rasanya tak benar rumusan di atas. Melaka adalah pusat perkembangan Islam bukan sekadar pusat ekonomi dunia. PGL rasanya bukan manusia tetapi makhluk Allah jua.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Open Cbox